LIKE

Saturday, December 15, 2012

BERKUMPUL SEMULA


                                       UNPREDICTABLE


Assalammualaikum , hari ini hari sabtu , 15/12/2012 pukul 4.12 p.m  terasa sunyi walaupon semua adik beradik berada di dalam rumah . Terdetik di hati ingin meluangkan masa selama berapa minit untuk mengupdate blog yang dh lama berabuk ni ha. First Sekali Hari ni Hari keempat sejak Arwah Tok meninggal. Rasanya Semua orang dah balik ke rumah masing-masing untuk meneruskan urusan harian yang telah tertangguh.
      

        Tiba-tiba rasa nak Flashback balik waktu Mendapat Panggilan Telefon Dari Angah dengan nada yang serius , " Mira , Tok Meninggal " ,.Saya seperti berada di kawasan lain dan otak seperti ohh betul ke ni..Tiba-tiba je...
     

      Semua orang berkumpul di rumah arwah tok pada hari itu , keadaan yang selama ini sunyi sepi walaupon hari raya tiba-tiba bising dengan kehadiran sepupu -sepupu yang masih kecil dan tidak tahu apa yang sedang berlaku.
      

       Hati yang sayu tiba-tiba bertukar menjadi gembira kerana semuanya dapat berkumpul disitu pada hari itu. Tiba-tiba terfikir kalau  Arwah Tok mesti gembira melihat keadaan rumah ini yang ceria dan dipenuhi ramai orang .Rumah itu seperti Hari Raya yang bising sana sini.
    

        Sebenarnya , setiap kali hari raya , rumah itu sangat sunyi..mana tidaknya hanya berapa orang je yang balik raya pertama , yang lain balik raya keempat , sedih rasanya apabila tiba hari raya rumah itu tidaklah semeriah  rumah orang lain,. Tapi waktu hari kematian Tok , rumah itu seperti hari raya ..Terfikir kenapalah diorang tak balik awak waktu hari raya,,tentu tok gembira. Tetapi semua itu hanya tinggal angan-angan. Alhamdulillah , Arwah tok dah selamat dikebumikan dan kenduri tahlil berjalan lancar ..
    

         Sebenarnya rasa agak gembira waktu pulang ke kampung pada hari itu , kerana semua sanak-saudara berkumpul .Cerita yang dah bertahun-tahun berlaku dibukak pada hari itu.mana tidakkanya dah lama tak berjumpa. , saling tolong-menolong ketika memasak , cuci pinggan beramai-ramai..bunyi ketawa dimana-mana saja..Kematian arwah tok seperti menyatukan semua orang yang sudah lama tidak berjumpa..hmmm apakan daya , rasanya selepas ini , mesti dah tak dapat berkumpul mcm ni lagi..okeyhlahh , saya tutup cerita hari ini dengan lafaz bismillahirrohmanirohim dan assalammualikum..

Wednesday, August 8, 2012

CITA - CITA SEMASA KECIL

Cita- Cita - Seorang Polis yang Berjaya

Alhamdulillah , Hari ni terasa nak berblog2 plk..x tahu kenapa rasa semacam saja...hari ini 8/8/2012 hari rabu pukul 11.31 pm tiba2 datang satu perasaan dan memori lama dimana pernah suatu ketika dulu saya pernah berazam untuk menjadi seorang polis yang berjaya.. cita2 datang selepas saya menonton satu drama hong kong yang bertajuk THE ACADEMY 

MY HERO N HEROIN

Drama ni keluar pada 2005 waktu tuh umur 13 tahun..cerita ni memang best dan sangat popular pada waktu itu.Hero2 dia pon mmg hensem..yang penting adalah kcekalan diorang berlatih untuk mencapai cita- cita diorang untuk menjadi seorang polis..dan akhirnya menjadi seorang pelatih dan polis yang berjaya..apa bial cerita ini berakhir keluar plk cerita penyiasatan yg bertajuk D.I.E






cerita ni pasal penyiasatan .. seorang polis menjalankan penyiasatan berdasarkan imaginasi beliau...memang best sangat2.. cerita ini menunjukkan kita perlu menggunakan otak dan akal yang diberi untuk menyelesikan masalah dan bukannya hanya berharap masalah itu selesai dengan sendiri..

sebenarnya banyak lagi cerita polis yang saya suka tengok..tetapi hanya beberapa drama saja yang saya ingat..walaupon cita2 untuk menjadi seorang polis tidak kesampaian tetapi moral value yang terdapat dlm cerita ini mendorong saya untuk lebih berjaya pada masa akan datang..cita2 untuk menjadi seorang polis itu masih kuat tetapi apakn daya tidak diizinkan tuhan untuk menyertai pasukan polis,,,,semoga saya bakal menghabiskan diploma in bussiness studies dengan jayanya..amin.


Friday, May 4, 2012

KeHiDuPan DeNgAn SeOrAng Ibu !!

KENAPA IBU MEMARAHI ANAKNYA ??? (FAKTA)

.....ASSALAMMUALAIKUM...

Alhamdulillah hari ni dapat idea nk berblog2 plk..hihi..Okeyh hari ni saya nak bercerita tentang fakta hidup dengan seorang ibu..Mungkin anda tertanya2 apakah itu yew..okeyh sekarang saya tanya anda pernah tak kena marah dengan ibu ?? kenapa?? apa sebabnya ?? haha itula.mungkin sebab2 yang akan saya rungkaikan ini boleh mengembalikan ingatan anda..mari kita mulakan..

FAKTA !!

1)   Bangun Lambat
2)   Malas kemas rumah
3)   Tidak Mahu Belajar Memasak
4)   Main Video Game
5)   Main Internet berjam2 ( Facebook , Twitter ,Blog )
6)   Melawan Cakap 
7)   Tak Nak Pergi Surau
8)   Tak nak Solat
9)   Tak Nak Baca Buku
10) Tak Kemas Katil lepas Bangun
11)  Gemuk dan tak nak menguruskan badan
12)  Makan Banyak 
13)  Tidak Melayan Tetamu
14)  Balik Rumah Lewat
15)  Suka Minum Teh Kedai Belakang
16)  Sebut Perkataan Yang Tidak Senonoh
17)  Menonton Televisyen Terlalu Banyak
18)  Buang Sampah Merata-rata
19)  Malas Mandi
20)  Bergaul Dengan Orang Yang Tidak Senonoh
21)  Letak Laptop Merata -rata
22)  Balik Sekolah Lambat
23)  Tidak Pergi Tuisyen
24)  Asyik Minta Duit
25)  Tidak Reti Menabung
26)  Hisap Rokok/ Dadah
27)  Pukul Orang
28)  Tidak Menjaga Penampilan
29 ) Keluar Sampai Lewat Malam
30 ) Ada Boyfriend


Itulah antara sebab2 yang dapat saya rungkaikan..haha..dah kembali ingatan bagus2 !!...Sebenarnya saya dapat idea ni pon sebab baru lepas kena marah ngan mak..haha..sebabnya ada kat atas tuh..tekalah,,,tapi x lah semua tuh..ada sikit2 jew...Tetapi ada sebab kenapa ibu itu memarahi anaknya..mestilah kerana mhu anaknya menjadi seorang yang lebih berguna pada masa hadapan..RENUNG2KANLAH...tidak elok bermasam muka dengan ibu anda hanya kerana dimarahi..fikirkanlah balik pengorbanan yang telah ibu anda lakukan seblelum ini yew..Okeylah kalau ada yang nak tambah2 boleh jew..tulis comment kat bawah ni ek..sampai sini je ek..jumpa lagi di post yang seterusnya..

ASSALAMMUALAIKUM ... :)

Thursday, May 3, 2012

BORONG TUDUNG

TUDUNG BAWAL TONES

TUDUNG BAWAL POLKADOT









TUDUNG BAWAL 4 TONES








Assalammualaikum...hari ni kita akan bercerita tentang tudung...tudung kat atas tuh tudung yang saya beli untul raya nih( raya la sgt 6t beli lagi)...Colour2 nya memag cantik..sakit mata memandang...hari ni saya x nak cerita panjang lebar..just nak show tudung baru (hehe over betul) baeklahhhh...

HARGA

TUDUNG POLKADOT           : RM 40

TUDUNG BAWAL 4 TONES : RM 18 / 16

Kualiti tudung nih memang tinggi,...BAWAL JEPUN & MUDAH DIBENTUK, ADA BERBAGAI COLOUR..

sapa yang berminat tuh boleh je e-mail saya @ comment kat bwh..insyallah..saya boleh tolong beli untuk anda dan insyallah boleh dpt harga yang lebih murah.. kalau beli lebih daripada 5 helai insyallah dapat murah...tudung ala aidijuma gitu..hihi...jumpa lagi...Assalammualaikum !!!



Wednesday, May 2, 2012

Monday, April 30, 2012

~ AWESOME WEEK ~

 GUANGZHOU (CANTON)


ASSALAMMUALAIKUM

CANTON TOWER

 FLIGHT



MY LITTLE BROTHER & GHANA TOURIST


Waktu ni paling best kiatorg jumpa dia kat pearl river, power betul english dia , tercungak2 kitaorg nak jwb..haha..agak malu la di situ..yg bestnya wktu nak balik pon dia ada kat airport jgk..mmg x sangka asyik jumpa ..ada jodoh letew..huhu


                MY AUNTY , BROTHER ,MOM , ME & LITTLE BROTHER



GUANGZHOU BAIYUN INTERNATIONAL AIRPORT



MEETING TIME


Haha hari ni 30/4/2012 malas betul nak update blog... tapi dah x de pape nak buat , update suma benda yg ada dlm laptop..hehe

okeyh tajuk hari ni berkaitan dengan melancong ke guangzhou..nak kata melancong x la sgt...shopping sikit2 je..banyak nye kerja...but happy jgk duk sini..first time p china kan... gmbr kat atas tuh sedikit gamabar kami kat sana..panjang sgt nak tulis guangzhou..tulis canton jelah..

canton ialah panggilan yang digunakan sblm guangzhou...sbnrnya x de lah terkejut sgt pon bila tgk negara bendera merah nih...yang terkejutnya..tgk airportnye , bangunan and makanan dia...




kat sini saya nk kongsi pasal airport kat sini..dgr kata airport kat canton adalah yang paling besar kat china..bertuah dpt tgk..bertingkat-tingkat kot..jalan pon penat..sejak awal2 sampai pon lenguh kaki ni berjalan baru sampai pintu keluar airport....boleh katakan separuh alor star ni je besar kawasan airport dia,,hehe

next, about bangunan kat situ,,mmg china maju gler..bangunan kat situ banyak yg melepasi awan...mmg cantik kalau tgk..gmbrnya ada kat atas yew...bangunan dia pon cantik2..tahu x stadium yg wktu sukan asea ari tuh..mmg cantik kalah bukit jalil..tp sayangnya diorang nk runtuhkan dh..bak kata penduduk kat situ..china terlebih duit mcm tuh la..hmmmm




okeh seterusnya pasal makanan ...tidakkah terkejutnya saya bila satay ayam/daging yg kita makan 3o sen satu tuh kat cina 1.50 sen satu...aduihh mahal betul..sbnrnya bknnya apa, mahal pon sbb satay kambing...mana nk dptnya satay ayam ngan daging..payah sekali..tapi satay dia mmg sedap..cepat plk tuh masak..

kat atas tuh ada gmbr roti yg kitaorg mkn..haha serious roti tuh tahan 3 hari kot..kasi tapau kot (mksdnya bungkus )tapau dlm bahasa mandarin...pengalaman kat situ mmg best..agak lama kitaorg duk situ sampai jemu...

Kat sini saya nak ucap terima kasih kepada driver yg bawa kitaorg jln namanya peter , and then encik michelle lim sbb  bwk kitaorg g merata tempat...

okeyh lah sampai sini saja..jumpa lagi di post yg baru,,
assalammualaikum..













Tuesday, February 14, 2012

NEW LIFE ! ! ! UITM MERBOK

16/11/2011 AdaLah PeRmULaaN HiDup YG Baru
......Bermulalah kehidupan sebagai seorang pelajar UITM KEDAH....

<LURVELY ROOMATE >

                                                              Farah AThIrAH


                                                            aLIyAH yUSOF



   KBM 111 1A < LURVELY CLASSMATE >



BLOK C

TUPAH

KFC

BLOK B

Monday, February 13, 2012

PoLiteknik TuANKU SyeD SiRajuddin

   DBS 1B SENTIASA DIHATI                                                            



TIME POLIBRIDGET


                    TIME KEM JPAM (jabatan pertahanan awam)


                     29/7 Adalah tarikh yg x kan dilupakan sampai bila2...time tu first time saya masuk poli...serius cuak giler wktu tuh.....org lain masuk awal dh..kita masuk lmbt atas sebab2 tertentu....ni juga  first time duk asrama...selama ni duk bwh ketiak mak je..tiba2 mlm tuh kat blok b4 1.6 saya tidor sorang2 jew ditemani roomate tercinta kak ina , aerna fazreeza ngan dayah.....mmg x blh tidor mlm tuh....tp saya kuatkan hati.....kita dtg nk belajar....bsk pukul 6.30 pg dh bgun....mulai 1/8/2011 kelas saya adalah dbs 1b....hari tu jugak hari pertama puasa tanpa family disisi..nasib baik ada abg tersayang kat situ..angah lah yg menemani sy membeli makanan tiap2 ari sampai lah sy dpt ramai kwn.....

                     Sepanjang 2 bulan kat sana byk pengalaman yg saya dpt..suka duka pun byk....tp biarlah duka tersimpan didalam hati shj..yg suka kita kongsi ek....serius mmg best giler duk sana....x terkata2 best tuh....byk aktiviti yg sempat saya lakukan kat sana....mmg rindu giler poli.....yg paling best berlakon citer UGLY BETTY....ha nk tahu ke betty tuh sapa sy lew....mehh nk tunjuk sikit muka betty tuh..


DRAMA UGLY BETTY
STARRING : myra hahir , azri  , dayah, liyana, hazira

                  Serius malu mlm tuh pakai mcm tuh....tp untuk lakonan  inggeris....pakai p lah......seminggu lepas drama nih..saya pon berhenti poli.....mmg sedih wktuh tuh...sedih nk tinggal b4 1.6 , dbs 1b ngan kwn2 yg mmg sempoi gila2....azti,dayah,yana, ngan zira.....susah senang kita sekali...yg paling sedih sekali tinggal roomate tercinta....aerna , kak ina ngan dayah...mmg bengkak mata2 ni 2 hari seblum balik umah...bnyk kenangan kitaorg sekali..basuh baju sekali..gelak ketawa sekali...diorang terbaiklah....i love them so much....hari terakhir kat situ..lupa la plk bila hehe...tp wktu tuh demam sbb bru balik kem jpam....mmg terbaik kem tuh sampai demam2;...mklumlah anak manja sblm ni mana pernah p kem....

                 Menunggu jam 6.30 ptg mmg menyeksakan ari tuh...berdoa sepanajang masa agar masa dilambatan....beg dh pon siap kemas..katil dh kosong..air mata mmg x henti2 mengalir.....aerna dh g main bola jaring...dia mmg aktif suka2 nih....sempat jguk peluk aerna....dayah dh g teater..tunggu kak ina balik jew.....tibaa2 ada org ketu pintu..rupanya mak....kak ina pon sampai...kak ina ngan anis lah yg antaq saya naik keta....mmg x sampai hati nk ucap SELAMAT TINGGAL kat poli tuh...x sanggup pon lihat kereta mak melintasi pagar pintu tuh...hanya tuhan je yg tahu betapa sedih dan parahnya hati ni tinggal poli tersayang......I LOVE POLITEKNIK UNTIL THE END OF MY LIFE.....

                                     POLITENIK SENTIASA DIHATI...<3